Wat houdt het derde clubtoernooi van de UEFA in voor Nederlandse clubs?
Zondag, 30 december 2018 om 09:41

De UEFA maakte onlangs bekend dat vanaf het seizoen 2021/22 een derde Europees clubtoernooi zijn intrede doet. Na de Champions League en Europa League gaat er nog een toernooi van start met de voorlopige werktitel ‘Europa League 2’. De Champions- en Europa League blijven in hun huidige vorm bestaan, maar de nieuwe competitie is wel van invloed op de twee bestaande toernooien. Ook voor Nederlandse clubs gaat er het een en ander veranderen.

Door het nieuwe toernooi krijgen meer clubs uit nog meer voetbalbonden in Europa de kans om vanaf 2021 Europees voetbal te spelen. "De nieuwe clubcompetitie maakt UEFA’s toernooien toegankelijker dan ooit. Er worden meer wedstrijden gespeeld met meer clubs. Dit toernooi is geboren uit gesprekken vanuit de European Club Association", aldus voorzitter Aleksander Ceferin.

Belangrijkste details Europa League 2

• Het nieuwe toernooi EL2 wordt op dezelfde manier afgewerkt als de Champions League en Europa League. De 32 deelnemers worden verdeeld in 8 groepen van 4 clubs. Na de groepsfase volgen de achtste finales, kwartfinales, halve finales en finale.

• De EL2 dient als vangnet voor de nummers drie uit de Europa League. Na de groepsfase wordt een extra knock-outronde gespeeld. De nummers twee uit de poules van de EL2 nemen het op tegen de nummers drie van de Europa League. Winnaars kwalificeren zich voor de achtste finales van de EL2.

• Het nieuwe toernooi telt in totaal 141 wedstrijden verdeeld over 15 speeldagen, net als de Europa League.

• De winnaar van de EL2 plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League in het volgende seizoen, net zoals de winnaar van de Europa League zich plaatst voor de Champions League.

• De wedstrijden in de EL2 worden gespeeld op donderdag, net als die in de Europa League. De dinsdag en woensdag blijven gereserveerd voor de Champions League. Voor een nader te bepalen maximaal aantal wedstrijden wordt met 16.30 uur (CET) een nieuwe aanvangstijd toegevoegd voor de wedstrijden op donderdag.

• De finales van de drie toernooien van de UEFA worden afgewerkt in dezelfde week. Op woensdag wordt de EL2-finale gespeeld, de Europa League-finale op donderdag en de finale van de Champions League wordt op zaterdag afgewerkt.

• Door de komst van het derde Europese clubtoernooi zorgt de UEFA ervoor dat minimaal 34 landen vertegenwoordigd zijn in Europees verband. Op dit moment is het minimale aantal vertegenwoordige landen 26. Alle leden van de UEFA hebben toegang tot de drie competities.

• Details over de naam, het prijzengeld, branding van het toernooi, verdeling van televisiegelden en de puntentelling voor de coëfficiëntenranglijst worden in de loop van 2019 uitgewerkt door de UEFA.

Gevolgen voor clubs uit de Eredivisie

De Europa League wordt vanaf het seizoen 2021/22 ingekrompen van 48 naar 32 deelnemers. Er is dus minder plaats in de Europa League en dat raakt ook de clubs uit de Eredivisie. Momenteel is het zo dat drie Eredivisie-clubs aan het begin van het seizoen de kans krijgen om zich te plaatsen voor de Europa League. Het is zeer waarschijnlijk dat vanaf het seizoen 2021/22 nog maar één Nederlandse club een startbewijs voor de Europa League kan verdienen.

Wanneer Nederland in 2020 nog steeds op de elfde plaats staat van de UEFA-coëfficientenlijst plaatst de landskampioen zich direct voor de groepsfase van de Champions League. De nummer twee van de Eredivisie plaatst zich, net zoals dit jaar, voor de tweede voorronde van de Champions League. De nummer drie van de Eredivisie stroomt automatisch de play-offs voor de Europa League in.

View this post on Instagram

?UEFA ExCo approved the creation of a new club competition for 2021-24.? ?UEFA President Aleksander Ceferin: "The new UEFA club competition makes UEFA’s club competitions more inclusive than ever before."? ?Read more on uefa.com, link in bio.

A post shared by UEFA (@uefa_official) on

De nummers vier en vijf van de Eredivisie moeten zich gaan richten op deelname aan de Europa League 2, aangezien zij respectievelijk in de derde en tweede voorronde van dat toernooi zullen moeten beginnen. Een kleine stijging op de coëfficiëntenlijst zal hier overigens geen invloed op hebben, aangezien de nummer tien er wel een vaste plek in de groepsfase van de Champions League bij krijgt, maar geen extra plekken in de Europa League.

De introductie van de EL2 vormt een extra vangnet voor de Nederlandse ploegen die afvallen in de voorrondes van de Champions League en de Europa League. Als de nummer twee van de Eredivisie bijvoorbeeld verliest in de tweede voorronde van de Champions League, zal deze ploeg instromen in de derde voorronde van de Europa League. Als het ook hier misgaat volgt er nog een derde kans in de play-offronde van de Europa League 2.

KNVB Beker

De KNVB heeft aan RTL Nieuws laten weten dat er nog een besluit genomen moet worden over de exacte verdeling van de Europese tickets. Of de winnaar van de TOTO KNVB Beker een ticket voor de Europa League krijgt en of het huidige systeem met play-offs blijft bestaan, is nog onduidelijk. Wel noemt de voetbalbond de komst van het nieuwe toernooi ‘een vooruitgang’.

Poll
Ben jij blij met de komst van een derde Europees clubtoernooi?
Ja
Nee
Meer nieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties