Feyenoord laat zich verrassen en verliest top twee uit het oog

Giovanni van Bronckhorst koos ervoor om Orkun Kökcü een basisplaats te geven. De middenvelder maakte vorige week indruk tijdens zijn Eredivisie-debuut tegen FC Emmen en was tegen Fortuna de vervanger van de geblesseerde Jens Toornstra. In de tiende minuut leek Kökcü een assist op zijn naam te zetten. De jongeling legde de bal in het strafschopgebied breed op Steven Berghuis, die met het linkerbeen de bovenhoek vond. Doelman Alexei Koselev strekte zich en voorkwam de 1-0. Na 24 minuten probeerde de buitenspeler het opnieuw, maar schoot hij voorlangs.

Hoewel Fortuna zich af en toe wel meldde voor het doel van Justin Bijlow, was het Feyenoord dat het meest nadrukkelijk aanzette in De Kuip. Na een klein halfuur probeerde Jordy Clasie het zonder succes van afstand. Fortuna bleef zonder al te veel problemen overeind en kreeg een paar kansen, omdat het opportunistisch durfde te voetballen. Zo schoot Hutten in de achtste minuut in het zijnet, viel een hoekschop van Mark Diemers in de tiende minuut in de kluts bijna in het doel en werd Fortuna af en toe dreigend in de counter.

Feyenoord-aanvoerder Jordy Clasie moest zich in de rust laten vervangen.

Een domper voor Feyenoord was het uitvallen van Jordy Clasie: de aanvoerder bleef in de rust geblesseerd achter in de kleedkamer en werd vervangen door Renato Tapia. De Peruviaan maakte zijn eerste speelminuten in de Eredivisie sinds 23 september. Feyenoord leek sterk te beginnen aan de tweede helft, maar na vijftig minuten greep Fortuna verrassenderwijs de leiding. De bezoekers kwamen er met drie man uit, Andrija Novakovich stuurde Tyrell Malacia het bos in en stelde Hutten in staat om de score te openen. Fotuna kreeg vertrouwen door het doelpunt en voor Feyenoord begon de tijd te dringen.

Na ruim een uur kwamen er kansen voor de Rotterdammers. Pas in minuut 64 volgde een grote kans na een corner: van dichtbij schoot Dylan Vente hard op doelman Koselev, die even daarna ook redding bracht op een afstandsschot van Berghuis en met moeite op een inzet van Sam Larsson. Feyenoord ging meer risico nemen en achttien minuten voor tijd maakte Hutten bijna zijn tweede. Hij schoot echter naast en hield de thuisploeg in leven. Daarna nam de druk van Feyenoord alsmaar toe en kwam Fortuna zelden van de eigen helft. Onder meer invaller Robin van Persie kreeg nog een goede kans, maar in de blessuretijd schoot El Messaoudi in de tegenaanval de 0-2 tegen de touwen.