Update: Bielsa wordt op het matje geroepen; eigenaar Leeds maakt excuses
Zaterdag, 12 januari 2019 om 13:30

De Engelse voetbalwereld is in de ban van een 'spionageschandaal' in de Championship. Leeds United stuurde donderdag een spion naar het trainingscomplex van Derby County, zo geeft trainer Marcelo Bielsa toe aan Sky Sports. Beide ploegen nemen het vrijdagavond om 20.45 uur tegen elkaar op.

Eerder op de vrijdag publiceerde Derby County een statement, waarin het meldde dat politieagenten werden ingeschakeld omdat een man zich 'verdacht' gedroeg buiten het trainingscomplex. "Nadien is aan Derby County bevestigd dat het ging om een werknemer van Leeds United", voegde Derby County toe. "De club is nu in gesprek met officials van Leeds United over het incident. Verder zullen we geen commentaar geven."

De Engelse voetbalbond (FA) kondigde vervolgens aan dat er onderzoek gedaan zou worden naar het incident. De politie van Derbyshire heeft aan de BBC laten weten dat er geen arrestaties zijn verricht. "Ondanks de mediaberichtgeving erover, was er geen schade aan het hek van het trainingscomplex. De man werd buiten het complex aangesproken en weggestuurd."

Bielsa staat met Leeds op de eerste plek in de Championship; het Derby van Frank Lampard staat zesde. Het is onduidelijk of het incident zal leiden tot een sanctie voor de koploper, maar El Loco neemt 'alle verantwoordelijkheid' op zich. "Ik ben hier als enige verantwoordelijk voor. Ik heb me niet goed gedragen. Ik heb geen toestemming gevraagd aan Leeds United om dit te doen. Het is geen excuus, maar ik hanteer deze tactiek al sinds de WK-kwalificatie met Argentinië. Het is niet nieuw of illegaal. Sommigen vinden het verkeerd; anderen niet."

Landgenoot Mauricio Pochettino, die bij Newell's Old Boys, Espanyol en het Argentijnse elftal onder Bielsa speelde en nu zelf trainer is van Tottenham Hotspur, brak vrijdag al een lans voor Bielsa. "Ik heb veel van hem geleerd. Goede dingen en minder goede dingen. Er is niets mis mee om informatie te vergaren en meer te weten te komen over wat de tegenstander doet. Dar gebeurde dertig jaar geleden al in Argentinië en alle trainers deden het. Hier is het misschien vreemd, maar in Argentinië gebeurde dat. Het is geen big deal."

Update 12 januari 13.30 uur - Bielsa wordt op het matje geroepen; eigenaar Leeds maakt excuses
Leeds United heeft excuses aangeboden aan Derby County voor de actie van trainer Marcelo Bielsa, die een spion stuurde naar het complex van de tegenstander van vrijdagavond (2-0 zege). Bovendien wordt Bielsa door de clubleiding op het matje geroepen. "Naar aanleiding van uitspraken van Marcelo Bielsa van gisteren (vrijdag, red.) zal de club actie ondernemen om onze trainer en zijn staf te herinneren aan integriteit en oprechtheid", meldt de koploper van de Championship in een statement. "Dat zijn de peilers waar Leeds United op is gebouwd. Onze eigenaar Andrea Radrizzani heeft de eigenaar van Derby County, Mel Morris, gesproken om formeel zijn excuses aan te bieden voor het handelen van Marcelo."

 
Football League Championship
 
Leeds United
 
Derby County
 
Marcelo Bielsa

Poll
Vind je dat Leeds United bestraft moet worden door de FA?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties