Hoe Barcelona eruit kan zien met Frenkie de Jong in de ploeg
Maandag, 4 februari 2019 om 21:25

Niet Paris Saint-Germain, maar Barcelona is de nieuwe werkgever van Frenkie de Jong. Waar eerder PSG de gedoodverfde favoriet leek om de Oranje-international in huis te halen, melden Ajax en Barcelona een akkoord over de transfer van 75 miljoen euro, die middels variabelen kan oplopen naar maximaal 86 miljoen euro. De 21-jarige Ajacied kan zodoende de duurste Nederlandse voetballer ooit worden. De Jong wordt in het Camp Nou ploeggenoot van spelers als Lionel Messi, Luis Suárez, Ivan Rakitic, Philippe Coutinho en Sergio Busquets. Met De Jong krijgt Ernesto Valverde er weer een optie bij op het middenveld, dat nu al overloopt van kwaliteit. Hoe gaat Barcelona eruit zien met De Jong in het team? We nemen verschillende opties door.

Bij het bepalen van de opstelling schrijft Erik ten Hag de naam van De Jong zo’n beetje als eerste op. Bij Barcelona zal dat anders zijn. Hoewel de Catalaanse grootmacht diep in de buidel tast voor De Jong, moet hij niet raar opkijken wanneer hij plaats moet nemen op de bank. Valverde heeft meer dan genoeg opties op het middenveld en spelers als Busquets en Rakitic speel je niet zomaar uit de basis, ook niet als je Frenkie de Jong heet. "Het enige wat ik bij dit soort keuzes belangrijk vind als je zo jong bent, is dat je min of meer de garantie hebt dat je gaat spelen. Dat je een belangrijke speler bent bij een club en dat je niet op de bank belandt", zei Arjen Robben eerder bij De 538 Ochtendshow met Frank Dane op Radio 538.

Meer: Slachtoffer komst De Jong geeft signaal af: ‘Dan gaan we weer praten’ | Ajax heeft aandeel in torenhoge schuld van Barcelona bij andere clubs

Een garantie op een basisplaats zal De Jong in Barcelona in zijn eerste seizoen misschien niet hebben, maar met oog op de toekomst is het geen onlogische stap. Busquets en Rakitic zijn allebei dertig jaar en aan hun zijde kan De Jong zich de komende tijd nog verder ontwikkelen. Nadeel voor De Jong is wel dat Valverde met Arturo Vidal, Arthur, Denis Suárez (verhuurd aan Arsenal, met optie tot koop), Rafinha (geblesseerd) en Carles Aleñá meer opties heeft, terwijl ook Coutinho op het middenveld uit de voeten kan.

Valverde heeft een brede selectie en dit seizoen kiest hij vrijwel wekelijks voor een andere opstelling. De coach schroomt niet om talenten bij vlagen de kans te geven. Door een volle ziekenboeg heeft hij al regelmatig een beroep moeten doen op spelers die normaliter genoegen zouden moeten nemen met een rol als invaller. Wanneer iedereen fit zou zijn, is dit op dit moment de sterkste opstelling van Barcelona.

Sterkst mogelijke opstelling van Barcelona op dit moment

Coutinho wordt dit seizoen vaker als buitenspeler opgesteld dan als middenvelder. Busquets en Rakitic zijn de twee vaste namen op het middenveld. Voor de derde positie op het mdidenveld is het deze voetbaljaargang stuivertje wisselen tussen Vidal, Arthur en Aleñá. Mochten deze en komende transferperiode geen mutaties plaatsvinden, dan lijkt De Jong zich te moeten richten op een concurrentiestrijd met een van deze namen. Hij komt dan te spelen met Busquets en Rakitic op het middenveld. Dit zou ten koste gaan van Coutinho, die niet in zijn beste vorm steekt. Mocht Valverde kiezen voor Coutinho als buitenspeler, dan verdrijft hij Ousmane Dembélé naar de bank.

Toen vorig seizoen de geruchten over een transfer van De Jong naar Barcelona op gang kwamen, maakte de Ajacied indruk in de achterhoede als centrumverdediger naast Matthijs de Ligt. Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat hij het beste tot zijn recht komt als middenvelder, hield Ten Hag lange tijd vast aan het centrale duo De Ligt en De Jong. De speler gaf zelf ook aan dat hij het liefst op het middenveld speelt. Maar mede doordat hij zowel op het middenveld als in de achterhoede uit de voeten kan, verscheen hij op de radar bij Barcelona. Met Javier Mascherano beschikte de Spaanse topclub immers in het recente verleden over een vergelijkbare speler. Echter, nadat De Jong als verdediger door de mand viel in de wedstrijd tegen PSV (3-0) koos Ten Hag geen enkele keer meer voor hem als centrumverdediger. Met de Ligt had hij een echte mandekker aan zijn zijde, maar tegen PSV vormde hij het duo met Daley Blind. Het bleek een ongelukkige combinatie. Barcelona lijkt De Jong aan te trekken voor een positie op het middenveld. Toch is het niet ondenkbaar dat hij in geval van nood als verdediger ingezet gaat worden. Tegen PSV viel hij weliswaar door de mand, maar in meer dan genoeg wedstrijden heeft De Jong bewezen dat hij - met De Ligt naast zich - wél in de achterhoede kan spelen.

Busquets en Rakitic raken op leeftijd, maar van slijtage is bij het duo nog altijd geen sprake. In LaLiga en de Champions League speelde Busquets alle wedstrijden, terwijl Rakitic dit seizoen in de competitie slechts eenmaal niet in actie kwam. Zolang het tweetal fit blijft, zal het voor De Jong knap lastig worden om een van deze twee middenvelders uit de basis te spelen. In de zomer van vorig jaar verlengde Busquets zijn contract bij Barcelona nog tot medio 2023. Het contract van Rakitic loopt door tot midden 2021. Ondanks dat hij soms gelinkt wordt aan Internazionale, zit ook de Kroaat uitstekend op zijn plek bij Barça. Het zal dan ook een loodzware strijd worden voor De Jong om zich komend seizoen vast in de basis te spelen.

De clubleiding van Barcelona weet echter ook dat Busquets en Rakitic niet het eeuwige leven hebben. Mede daarom werd afgelopen zomer de 22-jarige Arthur voor dertig miljoen euro overgenomen van Grêmio. Met de talentvolle Rique Puig (19), Aleñá (21) en straks ook De Jong binnen de gelederen, heeft Barcelona een middenveld waarmee het de toekomst rooskleurig tegemoet kan zien.

 
LaLiga
 
Barcelona
 
Ajax
 
Paris Saint-Germain
 
Frenkie de Jong

Poll
Verwacht jij dat Frenkie de Jong een basisplaats verovert in zijn eerste seizoen bij Barcelona?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties