Gunstige Champions League-pot voor Ajax lonkt bij einde Eredivisie-seizoen
Dinsdag, 24 maart 2020 om 21:36

De kans dat het seizoen 2019/20 in de Eredivisie nog kan worden afgemaakt lijkt klein, nu het kabinet alle bijeenkomsten met personen tot 1 juni heeft verboden. Daarmee voltrekt zich mogelijk het scenario dat de Europese tickets van volgend seizoen worden vergeven op basis van de huidige ranglijst in de Eredivisie. Dat besluit zou betekenen dat de felbegeerde Champions League-plekken gaan naar Ajax en AZ, waarbij de Amsterdammers zich vermoedelijk direct plaatsen. Een gunstige potindeling lonkt bovendien voor de manschappen van trainer Erik ten Hag gezien de huidige stand van zaken.

Het probleem met het voltooien van het huidige Eredivisie-seizoen
Het kabinet maakte maandagavond nieuwe verregaande maatregelen bekend in de strijd tegen het coronavirus: alle evenementen waarbij personen samenkomen worden tot 1 juni verboden. Het is nog onduidelijk wat het regeringsbesluit precies betekent voor het restant van het Eredivisie-seizoen. Dinsdag liet de KNVB weten dat voor het voetbal in principe nog altijd de datum van 6 april geldt, en dat er nog geen streep door het huidige seizoen wordt gezet.

Meer: Positief nieuws uit ziekenboeg Ajax: ‘Hij staat voor zijn rentree’ | Ten Hag wil groepstraining Ajax met speciaal systeem mogelijk maken

In het geval dat de competitie pas op 1 juni kan worden hervat, komt de KNVB voor een lastig parket. De contracten in het voetbal lopen tot 30 juni, waardoor er in dat geval slechts één maand beschikbaar is om acht tot negen speelronden te organiseren. Daar komt nog bij dat de KNVB een richttermijn hanteert van drie trainingsweken voor alle spelers, voordat de competitie überhaupt hervat kan worden.

De stand van zaken in de rest van Europa
De situatie voor de Premier League lijkt op dit moment minder nijpend dan in Nederland. Zo nam de Engelse competitie zondag het besluit om vermoedelijk op 1 juni te hervatten. De bedoeling is om de tien (en voor sommige clubs elf) resterende speelronden in zes weken af te ronden; het seizoen zou dan wel tot half juli verlengd moeten worden, waarvoor mogelijk dispensatie van wereldvoetbalbond FIFA benodigd is.

De Ligue 1 denkt evenmin aan stoppen: de hoogste Franse divisie bracht maandag naar buiten dat de clubs het er unaniem over eens zijn dat het seizoen afgemaakt moet worden. Er liggen twee scenario's op tafel: indien mogelijk worden alle wedstrijden gepland vóór 30 juni, maar de clubs houden zich in geval van nood vast aan de einddatum van 15 juli. De hervattingsdatum in de Bundesliga staat nog altijd op 2 april, al zijn er in Duitsland grote twijfels of de competitie zo snel alweer kan beginnen. Dinsdag komt de Duitse voetbalbond bijeen om daarover te beslissen.

In het zeer zwaar door corona getroffen Italië zijn inmiddels grote twijfels of de Serie A kan worden voltooid. Officieel ligt de competitie stil tot 4 april, maar niemand in Italië gaat ervan uit dat de bal dan weer kan gaan rollen. Ook Spanje wordt hard geraakt door corona: maandag besloot LaLiga om de competitie voor onbepaalde tijd stop te zetten. Spanje verblijft in ieder geval tot 12 april in volledige lockdown.

De situatie voor AZ in de Champions League komend seizoen
AZ bevindt zich als nummer twee van de Eredivisie in een overzichtelijke situatie. Er zijn twee verschillende voorronderoutes die naar het hoofdtoernooi van de Champions League kunnen leiden: een pad voor de kampioenen in de Europese competities, en een route voor niet-kampioenen. AZ zou als nummer twee van de Eredivisie logischerwijs instromen in de route voor niet-kampioenen, in de tweede ronde om precies te zijn. De Alkmaarders moeten dan liefst drie ronden overleven om een ticket voor de lucratieve groepsfase te verdienen.

Bij de huidige standen in de verschillende competities in Europa zouden de volgende teams zich kwalificeren voor de voorronde voor niet-kampioenen:


De clubs in de voorronden voor niet-kampioenen bij de huidige stand van zaken:Q CLUB GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Q3 Stade Rennes 3de van Frankrijk 14,000
Q3 Krasnodar 3de van Rusland 35,000
Q3 Benfica 2de van Portugal 70,000
Q3 AA Gent 2de van België 39,500
Q3 Zorya Luhansk 2de van Oekraïne 12,500
Q2 Istanbul Basaksehir 2de van Turkije 21,500
Q2 AZ 2de van Nederland 18.500
Q2 Red Bull Salzburg 2de van Oostenrijk 53,500
Q2 Viktoria Plzen 2de van Tsjechië 34,000
Q2 PAOK Saloniki 2de van Griekenland 21,000
Q2 HNK Rijeka 2de van Kroatië 11,000

Q3 = instroom in de derde voorronde, Q2 = instroom in de tweede voorronde

AZ heeft in de tweede voorronde door zijn lage coëfficiënt (18,500) geen geplaatste status. De ploeg van trainer Arne Slot wacht daarom een loodzware loting tegen een van de drie hoogst gekwalificeerde ploegen: Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen of Istanbul Basaksehir. Mocht de Eredivisionist dat overleven, dan heeft het in voorronde drie eveneens géén geplaatste status en dus behoort een confrontatie tegen Benfica, AA Gent, of Krasnodar tot de mogelijkheden. Met de laatste vier overgebleven teams volgt ook nog een vierde voorronde (play-off), waarvan de twee winnaars naar de groepsfase gaan. Mocht AZ de hoofdfase behalen, dan komen de Noord-Hollanders gegarandeerd in Pot 4 terecht. AZ stuit in dat geval op drie (op papier) ijzersterke opponenten.

De scenario's voor Ajax in de Champions League komend seizoen
Voor Ajax hangt veel af van of het huidige Champions League-seizoen uitgespeeld wordt. Dat zit zo: Nederland bezet de elfde plaats op de ranking die de verdeling van de Champions League-tickets in het seizoen 2020/21 bepaalt. Dat houdt in dat de nummer één van de Eredivisie in 2019/20 rechtstreeks het miljardenbal mag betreden (zonder voorronden), indien de Champions League-winnaar van het huidige seizoen zich óók via zijn nationale competitie plaatst voor het elitetoernooi. Gezien het overgebleven deelnemersveld in de CL is dat zeer aannemelijk: alleen Atlético Madrid, Napoli en Olympique Lyon staan níet op een CL-plek in hun eigen competitie.

Voor Ajax is het dus cruciaal of de Champions League dit seizoen voltooid kan worden. Indien er géén winnaar wordt uitgeroepen, dan moet Ajax instromen in de laatste play-off voor kampioenen. Komt er wél een winnaar en plaatst die zich via de eigen competitie eveneens voor de Champions League, dan stroomt Ajax direct in de groepsfase in.

Het meest waarschijnlijke scenario
Het is gezien de ontwikkelingen onzeker of de Champions League vóór 30 juni afgemaakt kan worden, maar eerder deze maand werd wel bekend dat de UEFA aanstuurt op een CL-finale op 27 juni. In onderstaand scenario wordt geïmpliceerd dat er wél een CL-winnaar komt en dat de betreffende club zich óók via de eigen competitie plaatst voor het toernooi. Ajax krijgt in dat geval dus direct toegang tot de groepsfase van de CL.

De potindeling voor Ajax bij de loting voor de groepsfase van het seizoen 2020/21
De 32 geplaatste clubs worden voor de loting van de groepsfase ingedeeld in vier Potten.

Pot 1
De kampioenen van de nummers 1 tot en met 6 van de landenranking nemen gegarandeerd plaats in Pot 1. Ook de Champions League-winnaar en Europa League-winnaar komen sowieso in Pot 1. Als de CL- en/of EL-winnaar óók kampioen van een top 6-land is, dan maken de kampioenen van land 7 en 8 (Portugal en België) ook aanspraak op Pot 1.

Pot 2 t/m 4
Als een club geen recht heeft op een plek in Pot 1, dan komt deze in Pot 2, 3 of 4. De indeling van pot 2 tot en met 4 geschiedt op basis van de coëfficiënt van de clubs: hoe hoger je coëfficiënt, hoe hoger je komt in de potindeling.


De potindeling in het seizoen 2020/21 bij de huidige stand van zaken:CLUBS IN POT 1 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Barcelona 1ste van Spanje 124,000
Liverpool 1ste van Engeland 99,000
Juventus 1ste van Italië 115,000
Bayern München 1ste van Duitsland 123,000
Paris Saint-Germain 1ste van Frankrijk 105,000
Zenit St. Petersburg 1ste van Rusland 64,000
FC Porto 1ste van Portugal 75,000
Winnaar Europa League - -
CLUBS IN POT 2 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Real Madrid 2de van Spanje 134,000
Manchester United 5de van Engeland** 92,000
Sevilla 4de van Spanje 88,000
Borussia Dortmund 2de van Duitsland 85,000
Chelsea 4de van Engeland 83,000
Shakhtar Donetsk 1ste van Oekraïne 77,000
Benfica 2de van Portugal (via voorronde*) 70,000
Ajax 1ste van Nederland 69,500
CLUBS IN POT 3 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Red Bull Salzburg 2de van Oostenrijk (via voorronde*) 53,500
RB Leipzig 3de van Duitsland 44,000
Olympiacos 2de van Griekenland (via voorronde*) 43,000
Lazio 2de van Italië 41,000
Celtic 1ste van Schotland (via voorronde*) 34,000
Dinamo Zagreb 1ste van Kroatië (via voorronde*) 33,500
Lokomotiv Moskou 2de van Rusland 33,000
Atalanta 4de van Italië 32,500
CLUBS IN POT 4 GEPLAATST ALS COËFFICIËNT
Internazionale 3de van Italië 32,000
Olympique Marseille 2de van Frankrijk 31,000
FK Astana 1ste van Kazachstan (via voorronde*) 29,000
Club Brugge 1ste van België 28,500
Borussia Mönchengladbach 4de van Duitsland 26,000
Leicester City 3de van Engeland 22,000
Real Sociedad 4de van Spanje 19.885
Trabzonspor 1ste van Turkije 6.720

* In de potindeling wordt geïmpliceerd dat de clubs met de hoogste coëfficiënt doorstromen uit de twee voorronderoutes.

** Omdat Manchester City verbannen is van Champions League-deelname, neemt de Engelse nummer vijf Manchester United diens plek in.

In het bovenstaand geschetste scenario valt Ajax op basis van zijn coëfficiënt van 69,500 net in Pot 2. Dat zou zeer gunstig zijn voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, want in dat geval worden in ieder geval grootmachten als Real Madrid, Manchester United, Borussia Dortmund en Chelsea ontlopen. Overigens zat Ajax ook bij de loting voor de groepsfase van het seizoen 2019/20 in Pot 2; toen werd de regerend landskampioen gekoppeld aan Chelsea, Valencia en Lille OSC.

De huidige koploper van de Eredivisie kan er echter zeker niet blind vanuit gaan dat Pot 2 binnen is, want het scenario is van veel factoren afhankelijk. Een voorbeeld: de nummer vier van LaLiga is momenteel Real Sociedad (met een lage coëfficiënt van 19,885), maar als nummer vijf Atlético Madrid (coëfficiënt: 126,000) die positie in het (eventuele) restant van de competitie nog overneemt, dan plaatst niet Sociedad, maar Atlético zich voor de Champions League. De Madrilenen komen dan met hun veel hogere coëfficiënt boven Ajax in Pot 2. De Amsterdammers worden in dat geval als het ware 'naar beneden gedrukt' richting de minder gunstige Pot 3.

Het is in theorie dus ook mogelijk dat Ajax voorronden moet spelen (bijvoorbeeld als er geen Champions League-winnaar komt dit seizoen). In dat geval stromen de Nederlandse hoofdstedelingen in in de laatste voorronde voor kampioenen. De Eredivisie-'kampioen' neemt het in dat geval op tegen de nummer één van een ander Europees land. De gevaarlijkste potentiële tegenstanders zijn dan LASK (Oostenrijk), Slavia Praag (Tsjechië), Dinamo Zagreb (Kroatië) en Celtic (Schotland).

'Ik denk dat Ajax zonder hem een heel stuk minder is' | Dreamteam Danny Post
 
Meer video's
 
Champions League
 
Ajax
 
Erik ten Hag

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties