KNVB snapt verbazing niet: 'We zijn op directieniveau met Ajax in contact'
Woensdag, 7 april 2021 om 08:00 • Jeroen van PoppelLaatste update: 08:04

PSV en Ajax werden compleet verrast door de berichtgeving dat er in de dertigste speelronde van de Eredivisie publiek toegelaten mag worden. Bij PSV - FC Groningen mogen op zaterdag 24 april 4.000 toeschouwers aanwezig zijn, terwijl Ajax - AZ een dag later toegankelijk wordt voor 7.500 supporters. Hoe de clubs dat precies moeten organiseren, is nog volstrekt onduidelijk.

"Vooropgesteld, het is hartstikke mooi dat het weer kan. Alleen is er voorafgaand aan dit besluit geen enkel overleg met ons geweest, dus op dit moment is weinig te zeggen hoe we het gaan organiseren", zegt een verbijsterde commercieel directeur Frans Janssen van PSV tegenover het Eindhovens Dagblad. "Daarop zijn we gewoon nog niet voorbereid, moet ik in alle eerlijkheid zeggen."

Het artikel gaat verder onder de video
'Ajax moet het eigen spel spelen in Rome'
Meer videos

"Wij werden vanmiddag compleet overvallen door het bericht", aldus Janssen, die vol vragen zit. "We hebben bijvoorbeeld gelezen dat mensen maximaal 24 uur van tevoren getest moeten zijn, maar het is onduidelijk wie daarvoor nou verantwoordelijk is en wie daarop toeziet. Wordt dat de KNVB? Is het PSV zelf? Wie we van onze supporters kunnen uitnodigen, weet ik nog helemaal niet. We hebben 26.000 seizoenkaarthouders, die we allemaal enorm waarderen. Of er bijvoorbeeld bubbels zijn in het stadion weten we ook niet."

Ook vraagt PSV zich af hoe omgegaan wordt met de avondklok na de wedstrijd tegen FC Groningen. De aftrap staat gepland om 20.00 uur, terwijl de avondklok zoals het er nu voor staat vanaf 22.00 uur van kracht is. "Het lijkt erop dat dit heel snel is besloten, waarbij de clubs nog niet geïnformeerd zijn", zegt Janssen.

Ajax laat weten eveneens overrompeld te zijn door het overheidsbesluit. "Ajax is verrast door de berichtgeving omtrent het spelen met publiek vanaf speelronde dertig", schrijven de Amsterdammers op Twitter. "Naar de voorwaarden moet nog worden gekeken. Op dit moment is er nog geen concretere informatie beschikbaar voor onze seizoenkaarthouders."

Ook Feyenoord had het besluit niet zien aankomen. Bij Feyenoord - Vitesse in De Kuip zijn 6500 mensen welkom. "We zijn best verrast met deze mededeling", zegt een woordvoerder van de Rotterdammers tegen De Telegraaf. "Maar laat helder zijn: aangenaam verrast. Heel veel dingen zijn nog niet duidelijk en het zal allemaal nog heel wat voeten in aarde hebben, maar we pakken die handschoen graag op. Hopelijk is dit een begin op weg naar het 'oude normaal'."

Reactie Eric Gudde
Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, begrijpt opmerkelijk genoeg niets van de verbazing van de voetbalclubs. "Dat zij niet op de hoogte waren, klopt helemaal niet", zegt Gudde tegenover de NOS. "Vorige week dinsdag hebben alle clubs bericht gehad dat het veiligheidsberaad groen licht had gegeven hiervoor." De wedstrijd tussen Ajax en AZ staat nu gepland om 20.00 uur, wat problemen zou kunnen opleveren met de avondklok. "We zijn op directieniveau met Ajax daarover in contact. De details moeten nog ingevuld worden, dus het zou ook nog 14.30 uur kunnen worden", aldus Gudde.

Het is nog onbekend of er tijdens de drie groepswedstrijden op het EK publiek aanwezig mag zijn in de Johan Cruijff ArenA. "Daar komen we de komende dagen mee naar buiten", zegt Gudde. "Daar zijn gesprekken over gevoerd en ook dat gaat de goede kant op."

 
Eredivisie
 
PSV

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties