Brands-aankoop Gray dompelt Arsenal in extremis in diepe rouw

Pierre-Emerick Aubameyang, die donderdag tegen Manchester United (3-2 nederlaag) teleurstellend presteerde, was door manager Mikel Arteta op de bank geposteerd. In plaats daarvan fungeerde Alexandre Lacazette als aanvalsleider van de Noord-Londense club. De omzetting echter leverde Arsenal in de openingsfase nauwelijks kansen op. Everton toonde zich juist gevaarlijker in aanvallend opzicht en een minuut voor rust leek Richarlison voor de 1-0 te zorgen, uit een afgemeten voorzet van Andros Townsend. De VAR greep echter in en het openingsdoelpunt werd geannuleerd door arbiter Mike Dean. Kort daarna schoot Ödegaard beheerst raak in de korte hoek na een vlotte counter van Arsenal: 0-1. Teleurstelling alom dus bij de fans van de thuisclub halverwege.

De VAR zat Everton na bijna een uur spelen andermaal in de weg, toen bleek dat Richarlison een teenlengte buitenspel stond. De getergde Braziliaan bleef desondanks vol goede moed en zag zijn inzet beloond worden in de slotfase van het duel dat bol stond van de incidenten. Een schot van Gray kwam via de lat terug het veld in en Richarlison was er als de kippen bij om al koppend de gelijkmaker aan te tekenen. Het doelpunt zorgde voor vreugdetaferelen op Goodison Park, terwijl bij de bezoekers Aubamyang als invaller zijn opwachting maakte. Lacazette maakte plaats voor hem in de aanval van Arsenal.

Arsenal leek een punt mee te nemen uit Liverpool, maar Gray had andere plannen. De vleugelaanvaller, door de vertrekken technisch directeur Marcel Brands afgelopen zomer opgepikt bij Bayer Leverkusen, trok naar binnen en zag een hard schot via de verre paal in het doel van de kansloze Aaron Ramsdale belanden: 2-1. Arsenal was geknakt door de treffer in de derde minuut van blessuretijd en voor de Londense club is het alweer de vijfde nederlaag van dit Premier League-seizoen en de tweede nederlaag in vijf dagen tijd.