Ajax-directie blaast huldiging van vrouwen af; D66: 'Ronduit seksistisch'
Woensdag, 24 mei 2023 om 20:25 • Tom Rofekamp

De Ajax-directie heeft een streep gezet door de huldiging van de Ajax Vrouwen op het Leidseplein. Volgens de beleidsbepalers van de club is het niet het geschikte moment voor een feestje. Dat komt volgens hen door het verloren momentum van de vrouwenlandstitel en het rampseizoen bij de mannen. Om beide redenen wordt er een lage opkomst verwacht, waardoor Ajax zich niet met een huldiging kan verenigen.

De Ajax Vrouwen kroonden zich begin mei tot landskampioen van Nederland middels een 1-6 monsterzege op PEC Zwolle. Daardoor kon directe achtervolger FC Twente de koploper niet meer achterhalen. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, beoogde daarop een huldiging op het Ajax-terras op het Leidseplein. Ajax heeft Halsema echter laten weten daar niet achter te staan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Meer: Toekomst Heitinga lijkt bezegeld na vreemde verspreking RvC-voorzitter Eringa | Van der Sar meldt zich op social media met laatste boodschap aan Ajax-fans

Volgens de Ajax-directie is er 'een gebrek aan vreugdestemming', aldus opgetekend door Het Parool. Daarom, en vanwege de relatieve gedateerdheid van het kampioenschap, wordt er een lage opkomst gevreesd. Ajax 'vindt dat niet goed voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal' en vreest dat de tegenspoed bij de mannen overslaat op de vrouwentak. Daarnaast vindt men de locatie te gevoelig liggen, mede omdat er al sinds 2006 geen publieke huldiging meer op het Leidseplein is geweest vanwege rellen destijds.

De AFCA Supportersclub, een van de twee erkende supportersclubs van Ajax, liet eerder al aan Edwin van der Sar weten geen voorstander te zijn van een huldiging. De Amsterdamse directie ontkent echter beïnvloed te zijn door die woorden. D66-fractievoorzitter van Amsterdam Ilana Rooderkerk noemt de beslissing van Ajax 'ronduit seksistisch'. "De huldiging van een winnend team is geen politiek statement, zoals zij stellen, maar verdiende waardering voor de enorme prestatie", aldus Rooderkerk.

 
Ajax
 
Edwin van der Sar

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties