Qatar zet journalisten het land uit na verslag over werkomstandigheden rond WK
Woensdag, 24 november 2021 om 11:18 • Daniel Cabot KerkdijkLaatste update: 11:34

Twee Noorse tv-journalisten die verslag deden van de werkomstandigheden van de gastarbeiders rondom de opbouw van het WK van volgend jaar zijn gearresteerd en twee dagen later het land uitgezet. The Guardian bracht in februari naar buiten dat meer dan 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de werkzaamheden voor het WK. Volgens mensenrechtenorganisaties is er sindsdien weinig verbeterd aan de omstandigheden.

Televisiejournalisten Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani van het Noorse NRK waren sinds 14 november in Qatar voor onder meer een interview met Abdullah Ibhais, een oud-medewerker van de WK-organisatie die het intern opnam voor de gastarbeiders. Dat gesprek ging niet door, omdat Ibhais enkele uren voor het interview werd opgepakt. Hij was in april veroordeeld tot vijf jaar cel wegens 'corruptie'.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ekeland en Ghorbani bleven in Qatar om een reportage te maken over de werk- en leefomstandigheden van de gastarbeiders die meehelpen aan de opbouw van het WK. Het duo zou na de live-nieuwsuitzending van zondag nog een nacht in Qatar blijven, om vervolgens maandagochtend weer te vertrekken naar Noorwegen. Het duo werd zondagavond echter in hun hotel gearresteerd. De Noren moesten hun materiaal achterlaten en konden na 32 uur het vliegtuig pakken. Het tweetal is inmiddels veilig geland in Denemarken, al is nog niet duidelijk waarom men werd gearresteerd door de Qatarese politie.

"Ze zijn onder de indruk van wat ze meegemaakt hebben, maar naar omstandigheden gaat het goed", licht NRK-directeur Thor Gjermund Eriksen toe. HIj is opgelucht dat Ekeland en Ghorbani veilig naar huis konden. "Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat journalisten geen verslag mogen uitbrengen van een van de grootste sportevenementen ter wereld. We willen dit zeker bespreken met de FIFA. Of ik dit als een aanval op de vrije pers zie? Absoluut."

"Voor sommige mensen is het echt verschrikkelijk", zei Ekeland zondag nog tijdens een uitzending van NRK over de omstandigheden van de arbeiders. "Je ziet in hun ogen dat ze het niet goed hebben. Ze hebben lange en zware werkdagen. Maar natuurlijk zijn er ook arbeiders die het best oké vinden." De KNVB brengt in december een tweede bezoek aan Qatar. De Nederlandse voetbalbond wil de situatie van de arbeidsmigranten in het land in de gaten houden.

 
Kwalificatie WK - Europa

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties