Definitief groen licht voor overname Chelsea na licentie van overheid
Woensdag, 25 mei 2022 om 08:24 • Tim CozijnsenLaatste update: 08:52

De Premier League heeft officieel groen licht gegeven voor de overname van Chelsea door de investeringsgroep van Todd Boehly. Het consortium van de Amerikaanse zakenman betaalt bijna vijf miljard euro voor de Londense club. Om de overname definitief te maken was tevens nog een speciale verkooplicentie van de overheid nodig: ook die is nu vergeven, zo meldt deze in een officieel statement.

Hoewel er al sinds 7 mei een akkoord is bereikt met de investeringsgroep die geleid wordt door Todd Boehly, Clearlake Capital, bleef de uitspraak van de Premier League tot dinsdag uit. "Het bestuur van de Premier League heeft vandaag de voorgestelde overname van voetbalclub Chelsea door het consortium van Todd Boehly en Clearlake Capital goedgekeurd", zo luidt het eerste deel van het statement van de Premier League.

"Voor de overname is nog een speciale verkooplicentie van de overheid nodig en een bevredigende afhandeling van de laatste onderdelen van de transactie", laat de Premier League verder weten. "Het bestuur heeft de 'Premier League eigenaren en bestuursleden-test (OADT)' toegepast op alle toekomstige bestuurders." Het laatste deel van het statement vertelt de laatste stap die wordt genomen. "Chelsea gaat nu met de benodigde partijen om tafel zitten om de benodigde licenties te verkrijgen om de overname definitief te maken."

De betreffende licenties zijn nu vergeven, zo meldt de Britse overheid in een officieel statement. "Afgelopen nacht heeft de Britse overheid een positie bereikt waarin we een licentie konden verstrekken die de verkoop van Chelsea toestaat. Na extensief werk zijn we nu overtuigd dat de voltallige opbrengsten van de verkoop noch Roman Abramovich noch een ander bestraft individu ten goede zal komen. We beginnen nu aan het proces dat verzekert dat de verkoopopbrengsten worden gebruikt voor humanitaire doeleinden in Oekraïne, om oorlogsslachtoffers te helpen."

Van de totale investering in Chelsea - waarmee in totaal een kleine vijf miljard euro is gemoeid - zou een slordige drie miljard euro worden gebruikt om de aandelen over te nemen van Abramovich. Overige opbrengsten zouden worden gestort op een bevroren Britse bankrekening, wat uiteindelijk ten goede komt aan goede doelen, zo bevestigde de oligarch. De nieuwe eigenaren hebben toegezegd ruim twee miljard euro te zullen investeren ten behoeve van de club.

Zonder een overname had Chelsea uitgesloten kunnen worden van competitievoetbal of in het ergste geval failliet kunnen gaan. Abramovich werd in maart door de Britse regering op de sanctielijst geplaatst. In de motivatie werd hij een 'pro-Kremlin oligarch' genoemd en gesteld dat hij jarenlang een nauwe band had met de Russische president Vladimir Poetin. Dit zou de eigenaar van Chelsea 'financieel of ander materieel voordeel' hebben opgeleverd. De Britse tegoeden van Abramovich werden bevroren en zijn mogelijkheid om zaken te doen in Engeland verdween. The Blues kregen wel een voorlopige vergunning van de Britse overheid om het voortbestaan tijdelijk te garanderen.

 
Premier League
 
Chelsea
 
Roman Abramovich

Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties