De Graafschap blameert zich in derby, Jong PSV dicht bij periodetitel

De Graafschap - Achilles'29 2-2
Hoewel De Graafschap in de laatste tien duels maar twee keer verloor, blijft Pieter Huistra weinig geliefd op De Vijverberg. De fans zongen zaterdag cynisch ik zie lichtpuntjes en zwaaiden met aanstekers en mobieltjes. Diezelfde supporters sprongen na twee minuten op toen Anco Jansen een strafschop benutte en de Doetinchemmers op voorsprong zette. Jansen had na twintig minuten wederom vanaf elf meter kunnen scoren, maar ditmaal faalde hij. De Graafschap kreeg meer kansen op een tweede doelpunt, maar Levi Raja Boean knalde na 35 minuten via de paal de gelijkmaker achter Jasper Heusinkveld. De Superboeren maakten in de tweede helft weinig tot geen indruk en Achilles bleef relatief eenvoudig op de been. Tot minuut 84, want toen zorgde Nathan Kabasele voor de 2-1 tegen de Heikanters. De ploeg van François Gesthuizen pakte door een benutte strafschop van Freek Thoone echter nog een punt.

Excelsior - VVV-Venlo 0-1
VVV-Venlo had in de eerste helft het meeste balbezit, maar de beste kans was voor de thuisploeg van Jon Dahl Tomasson. Lars Veldwijk leek zeven minuten voor rust koppend te scoren, maar zijn inzet werd fraai gepareerd door Danny Wintjens. De Limburgers van René Trost kwamen in de eerste helft niet verder dan halve aanvallen en kansen. Twee minuten na rust kwam VVV op voorsprong: Kevin van Diermen veroorzaakte een strafschop en kreeg rood en Jules Reimerink schoot zuiver de 0-1 binnen. Pim Balkestein leek de gasten na een uur op 0-2 te zetten, maar de verdediger scoorde in buitenspelpositie. Excelsior, dat in de laatste elf duels maar twee keer verloor, ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vond die niet. VVV zette Excelsior hierdoor op vier punten en won na drie duels weer een potje in de Jupiler League.

FC Emmen - Jong PSV 0-2
Jong PSV kon de twee meegereisde supporters zaterdag flink laten juichen in Drenthe. De ploeg van Darije Kalezic, met onder anderen Jeroen Zoet en Florian Jozefzoon in de basis, kreeg in de eerste helft al de betere kansen in het Univé Stadion; Peter van Ooijen raakte bijvoorbeeld de lat. PSV speelde echter niet best en Emmen had voor rust wellicht een strafschop verdiend, maar een duw tegen Frits Dantuma en een handsbal van Mathias Zanka Jörgensen werden niet bestraft. De bezoekers kwamen halverwege de tweede helft op voorsprong door een droge knal van uitblinker Van Ooijen: 0-1. Emmen was in de tweede helft behoudens een poging van Shokdran Metaj niet gevaarlijk en zag Elvio van Overbeek in de slotfase nog de 0-2 maken. Emmen verloor zijn derde wedstrijd op rij en PSV is dicht bij de tweede periodetitel. De beloften zullen zich overigens niet mogen melden in de play-offs.

Almere City FC - FC Den Bosch 1-0
Almere City FC en FC Den Bosch doen op de ranglijst weinig voor elkaar onder en dat bleek zaterdagavond ook op het kunstgras in het Mitsubishi Forklift Stadion. De openingsfase was voor de thuisploeg, maar Wesley de Ruiter liet zich niet passeren. Aan de overzijde stond doelman Marco van Duin op zijn post bij een poging van Alexander Mols. De Zwarte Schapen zorgden vier minuten na rust voor het klassenverschil: Hicham Faik schoot het leer van twintig meter tegen de touwen. Almere ging tevergeefs op zoek naar de tweede goal en in de laatste twintig minuten drong Den Bosch meer aan, maar Van Duin hield zijn doel schoon.

Denk jij dat Pieter Huistra het seizoen bij De Graafschap afmaakt als hoofdtrainer?