Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Ruud Gullit geeft reactie op enorme ophef over geschminkte Oranje-fans

Laatste update:

Dat de fans verkleed gingen als Gullit uit 1988 door een pruik te dragen deed niet zozeer veel stof opwaaien. Het waren vooral de zwarte geschminkte gezichten die voor heel wat commotie zorgden.

Humberto Tan laat in gesprek met De Telegraaf weten dat hij contact heeft gehad met Gullit over de ophef. Tan zelf is voorzitter van de commissie Mijnals, deze is in het leven geroepen om de KNVB en de Rijksoverheid te helpen met raad en daad bij het bestrijden van racisme en discriminatie, en het bevorderen van inclusiviteit in het voetbal.

"Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt", zegt de presentator van RTL4 tegenover de ochtendkrant. "Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon."

Tan onthult vervolgens dat hij Gullit heeft gesproken. "Hij zei: 'Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.' Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie. Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: 'Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.'"

Daan, een van de supporters die zich tijdens Polen-Nederland verkleedde als Gullit, reageerde maandag op de ophef tegenover Reality FBI. Hij benadrukte dat er absoluut geen kwade bedoelingen achter zaten. "De positieve reacties waren overweldigend. Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto."

De negatieve reacties bleven volgens Daan vooral beperkt tot social media. "Helaas waren er enkele negatieve reacties online die disproportioneel veel aandacht kregen. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen kwaad in ons zit. We wilden Ruud Gullit eren voor zijn geweldige prestaties en opvallende look in 1988", verzekerde de Oranje-supporter. "Laten we hopen dat het toernooi net zo goed eindigt als toen!"

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Voetbalzone staat voor meepraten over voetbal, maar sommige onderwerpen zijn minder geschikt voor een inhoudelijke discussie. De comments onder dit artikel staan daarom uit.

Meer nieuws

Van Hooijdonk baalt: 'Van Basten richt pijlen al vijf jaar op hem, makkelijk'
31
Zeer ongunstige ontwikkeling voor Nederland in duel Tsjechië - Turkije
70
Rafael van der Vaart moet hotel noodgedwongen en in badjas verlaten
6
Surrealistische beelden: oorlog tussen De Bruyne en Belgische fans
56
Oranje-supporters: 'Hij hoort thuis in de zandbak en is klaar in Oranje'
54
Live meepraten op het EK: Georgië - Portugal
182

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties