Twente deelt enorme tik uit aan Sparta; Den Bosch loopt weer averij op

Sparta Rotterdam - FC Twente 0-3
FC Twente ging op Het Kasteel uitstekend van start en kreeg via Aitor Cantalapiedra en Mohamed Hamdaoui kansen op de openingstreffer. Na twintig minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong, nadat scheidsrechter Serdar Gözübüyük de bal op de stip legde. Tom Boere benutte het buitenkansje en zette vanaf elf meter de 0-1 op het scorebord. Sparta ging na de tegentreffer op zoek naar de gelijkmaker en zag een poging van Royston Drenthe gekeerd worden door Joël Drommel, terwijl een kopbal van Ricardinho bijna in eigen doel vloog. Op slag van rust verdubbelde Twente echter de voorsprong, nadat Peet Bijen een vrije trap promoveerde tot doelpunt.

Ook na rust bleef het betere van het spel voor de bezoekers uit Enschede. Nadat Jari Oosterwijk nog op de paal had gekopt, bracht Nacho Monsalve de stand op 0-3. Dat de stand in het restant van de tweede helft niet verder opliep, was te danken aan Sparta-doelman Roy Kortsmit. De sluitpost van de Rotterdammers voorkwam een doelpunt van Aitor. Door de zege op Het Kasteel verstevigt FC Twente zijn koppositie in de Keuken Kampioen Divisie. Sparta zakt na de nederlaag voorlopig naar de vijfde plaats op de ranglijst.

FC Den Bosch - FC Volendam 1-1
Na twee nederlagen op rij zinde FC Den Bosch op een overwinning. Ondanks dat de beste kansen in de beginfase, via onder meer Sven Blummel en Rauno Sappinen, voor de thuisploeg waren, kwam FC Volendam na een halfuur spelen op voorsprong. Boy Deul kreeg de ruimte om uit te halen en wist Den Bosch-doelman Wouter van der Steen te verschalken. Na rust wist Blummel Volendam-doelman Jordi van Stappershoef al snel te verschalken met een omhaal, waarmee de stand op gelijk werd getrokken. De ingevallen Vinent Vermeij was snel daarna dicht bij de 2-1, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Den Bosch zette vervolgens aan, waardoor Volendam het lastig kreeg. Kansen voor Sappinen en Danny Holla leverde niet de vurig gewenste treffer op, waardoor de ploeg van trainer Hans de Koning stand hield in De Vliert.

FC Eindhoven - Jong PSV 1-2
De weinig spectaculaire eerste helft van de derby tussen FC Eindhoven en Jong PSV leverde geen treffers op. Na rust kregen de bezoekers direct kansen via Zakaria Aboukhlal en Joël Piroe, maar het was FC Eindhoven dat snel in de tweede helft op voorsprong kwam. Elton Kabangu raakte eerst nog de lat, waarna twee minuten later Alvin Daniëls wel trefzeker was. Heel lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want amper tien minuten later stond de gelijkmaker alweer op het scorebord. Aboukhlal werd gevloerd door Rodney Klooster en benutte zelf de gegeven strafschop. Dat Jong PSV uiteindelijk met een overwinning uit het Jan Louwersstadion vertrok, was grotendeels te danken aan Eindhoven-doelman Ruud Swinkels. De sluitpost maaide na een lange pass over de bal heen, waardoor Justin Lonwijk een onmisbare kans kreeg op de 1-2. Via Bart Ramselaar kreeg Jong PSV nog een kans om verder uit te lopen, maar het bleef uiteindelijk bij de minimale marge.

Almere City - Jong AZ 2-0
Na vorige week voor het eerst sinds de winterstop gewonnen te hebben, wilde Almere City die lijn graag doortrekken in het thuisduel met Jong AZ. De eerste kans in Almere was voor de nummer negentien van de Keuken Kampioen Divisie, dat gevaarlijk was via Mees Hoedemakers. Een dubbele kans voor Radinio Balker leverde nog geen doelpunt op, maar na 27 minuten was het wel raak voor de thuisploeg. James Efmorfidis zette de ploeg van trainer Michele Santoni op voorsprong. Na rust had Almere het moeilijk tegen Jong AZ, dat vanuit een hoekschop tweemaal zeer dreigend was. Een kwartier voor tijd raakte Tijani Reijnders namens de bezoekers uit Alkmaar de lat. Ondanks dat Jong AZ nog aandrong in het laatste kwartier, wist Almere City stand te houden. In de slotfase verdubbelde Tim Receveur nog de marge, waardoor 2-0 de eindstand werd.

SC Cambuur - NEC 1-1
Beide ploegen kennen tot dusver een enigszins moeizaam seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. In de openingsfase vielen er over en weer kansen te noteren, voor onder meer Josef Kvída en Sam Hendriks. Na een klein halfuur spelen kwam Cambuur op voorsprong. NEC-doelman Mattijs Branderhorst ging onder de bal door, waar Matthew Steenvoorden met het hoofd van profiteerde. Via Nigel Robertha kreeg Cambuur voor rust nog een kans om de score uit te breiden. Na de onderbreking had NEC weinig tijd nodig om te stand gelijk te trekken. Kvída werkte vanuit een scrimmage voor het Cambuur-doel de 1-1 tegen de touwen. Na 66 minuten spelen was Jonathan Okita namens NEC zeer dicht bij een treffer, maar zijn poging strandde op de paal. Diezelfde Okita was in de absolute slotfase andermaal zeer gevaarlijk. Zijn kopbal werd echter op magistrale wijze gered door Cambuur-doelman Xavier Mous, die daarmee een punt redde voor de thuisploeg.

TOP Oss - MVV Maastricht 1-3
MVV wist halverwege de eerste helft op voorsprong te komen via Marnick Vermijl. De Belgische verdediger zorgde met hoofd voor de 0-1 na een hoekschop van Ricardo Ippel. De Limburgers waren daarna op verdedigen aangewezen, maar haalden de rust met enig geluk uiteindelijk zonder kleerscheuren. Na ruim een uur wist TOP Oss alsnog op gelijke hoogte te komen. Na een uitstekende actie over de linkerflank van Huseyin Dogan schoot Bryan Smeets beheerst raak. MVV herpakte zich echter en wist de wedstrijd via een treffers van Joeri Schroijen en Koen Kostons alsnog in zijn voordeel te beslissen.

Telstar - RKC Waalwijk 0-3
Telstar kwam niet tot winst in zijn vijf laatste competitiewedstrijden voor eigen publiek en de formatie uit Velsen-Zuid wist het thuispubliek opnieuw niet te verwennen. Nadat de eerste helft in het Rabobank IJmond Stadion geen doelpunten had opgeleverd, maakte RKC in de tweede helft het verschil. Daan Rienstra opende na precies een uur voetballen de score met een schot van afstand, waarna Darren Maatsen niet veel later de beslissende 0-2 op het scorebord bracht. Dylan Seys bepaalde daarna de eindstand.

Helmond Sport - FC Dordrecht 1-2
Helmond Sport verkeert al nagenoeg het gehele seizoen in belabberde vorm, maar tegen Dordrecht leek het de ploeg van trainer Rob Alflen zowaar eens mee te zitten. Arne Naudts zorgde na dertien minuten voetballen voor de 1-0 door te scoren uit een rommelige situatie. Feyenoord-huurling Joël Zwarts had Dordrecht nog in de eerste helft op gelijke hoogte kunnen brengen, maar zijn poging werd op fraaie wijze onschadelijk gemaakt door doelman Stijn van Gassel. Helmond hield daarna lang stand, maar in de absolute slotfase ging het toch nog mis voor de thuisploeg. Nadat Tibeau Swinnen met rood van het veld was gestuurd, tekende Jeremy Cijntje in minuut 87 voor de gelijkmaker en Zwarts in minuut 91 voor de 1-2.

Wordt FC Twente kampioen van de Keuken Kampioen Divisie?