Almere City schrijft geschiedenis met eerste promotie ooit naar de Eredivisie

Ondanks de kansloze nederlaag in de heenwedstrijd koos Lukkien ervoor om geen wijzigingen door te voeren in zijn opstelling. Lucas Bernadou keerde na een blessure terug in de selectie, maar was nog niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. De vier voorste basisklanten, Ole Romeny, Mark Diemers, Jeremy Antonisse en Richairo Zivkovic, moesten voor de broodnodige doelpunten zorgen. Aan de kant van Almere keerden Danny Post en Hamdi Akujobi terug van een schorsing. Laatstgenoemde kreeg direct een basisplaats toebedeeld, wat ten koste ging van Thomas Poll. Daarnaast verscheen ook Anthony Limbombe aan de aftrap, waardoor Jochem Ritmeester van de Kamp het kind van de rekening was.

Emmen was de bovenliggende partij in de openingsfase, al bleven serieuze kansen uit. Het meest dreigende moment kwam van Diemers, die zijn indraaiende vrije trap onschadelijk gemaakt zag worden door Almere-doelman Nordin Bakker. In de fase daarna kwam zowel Miguel Araujo als Zivkovic dicht bij een grote kans, maar beide spelers kwamen net tekort om voor écht gevaar te zorgen. In het restant van de eerste helft hield Almere redelijk simpel stand, al werden de bezoekers zelf amper gevaarlijk. Vijf minuten voor rust kwam Antonisse het dichtst bij de openingstreffer. De vleugelspeler trok vanaf links naar binnen en zag zijn snoeiharde pegel op de paal uiteenspatten.

Het eerste gevaar na rust kwam van de voet van Vlak. De middenvelder probeerde het van afstand met een goed schot, waar Bakker een antwoord op had. Het begon dus nog veelbelovend voor de Drenten, maar enkele minuten later kreeg het een enorme klap te verwerken. Invaller Poll had een diepe bal in huis op Limbombe, die op zijn beurt Van La Parra een niet te missen kans bood bij de tweede paal: 0-1. Ogenblikken later was de genadeklap daar. Na een mislukte vrije trap van Limbombe kwam de bal terecht voor de voeten van Smeets, die met een hard schot en via de vingertoppen van Mickey van der Hart raak schoot: 0-2. Toch wist Emmen al snel wat terug te doen. Romeny stuitte eerst nog op de uitgekomen Bakker, die in de rebound geen antwoord had op het schot van Vlak: 1-2.

Emmen straalde na die treffer nog wel wat geloof uit, maar naarmate de negentigste minuut dichterbij kwam daalde het besef in dat degradatie langzamerhand een feit werd. Romeny kwam nog wel dichtbij, maar hij stuitte op Bakker. Emmen bleef aanzetten en kreeg meerdere hoekschoppen en vrije trappen. Ondanks enkele dreigende momenten voor het doel van Bakker bleven serieuze kansen uit. Vijf minuten voor tijd wees Allard Lindhout naar de stip na een vermeende overtreding van Poll op Romeny. Na het zien van de beelden kwam Lindhout echter terug op zijn beslissing: geen strafschop. De acht minuten aan blessuretijd bleken vervolgens een martelgang voor Emmen, dat na één seizoen terugkeert naar de Keuken Kampioen Divisie.