FC Emmen dompelt Sparta in rouw en debuteert in Eredivisie

Het spel was van beide kanten niet hoogstaand in de eerste helft, maar het openingsdoelpunt kwam wel voort uit een fraaie aanval. Na 28 minuten veroverde Stijn Spierings de bal van Michael Chacón, waarna hij twee man passeerde na een snelle dribbel en uiteindelijk raak schoot in de hoek. Een verlenging was dus geen optie meer en Emmen moest zien te scoren. Tot aan het doelpunt was het gevaar van de bezoekers echter zeer beperkt, terwijl Sparta wel enkele keren dreigend was geworden. Zo raakte een voorzet van Robert Mühren de lat en timede de spits verkeerd bij een goede kopkans.

Het tegendoelpunt schudde Emmen echter wakker. De bezoekers gingen beter voetballen en dat leidde acht minuten voor rust tot de gelijkmaker. Emmen verraste Sparta op het middenveld, speelde knap samen over meerdere schijven en de vrijstaande Chacón rondde af vanuit het strafschopgebied. Het was voor hem een prachtig moment: hij maakte zijn fout voorafgaand aan de 1-0 goed en noteerde zijn allereerste doelpunt voor Emmen. De gelijke stand bleef staan in het restant van de eerste helft, maar Youri Loen was met een vrije trap nog dicht bij de 1-2: Leonard Nienhuis hield zijn bal uit de kruising.

Vlak na de pauze hield heel Emmen het hart vast, toen arbiter Dennis Higler gebruikmaakte van de VAR nadat Jeroen Veldmate zich in het strafschopgebied vergreep aan Fred Friday. Veldmate hield de aanvaller van Sparta vast, maar Higler kende geen strafschop toe. Het was een cruciaal moment in de wedstrijd. Tien minuten erna kwam Emmen immers op voorsprong: Anco Jansen schoot vanaf twintig meter raak en dompelde Sparta in rouw. Halverwege de tweede helft volgde de genadeklap van Alexander Bannink, die oog in oog met Nienhuis koel bleef nadat hij werd gelanceerd door Cas Peters. Emmen kwam niet meer in de problemen en gaat voor het eerst in de clubgeschiedenis de Eredivisie in. Sparta eindigde tot overmaat van ramp met tien spelers na een charge van Kenneth Dougall.