Fortuna wint dik; Ajax worstelt zich naar zege; Malen maakt hattrick

Fortuna Sittard - Helmond Sport 3-0
De koploper van de Jupiler League begon zeer voortvarend en na tien minuten stond het al 2-0. Lars Hutten bracht zijn ploeg na vijf minuten spelen op voorsprong en Michael 'Mica' Pinto verdubbelde kort daarna de marge. Nog binnen het kwartier kon Hutten het duel al beslissen, maar de geboren Tilburger had het vizier niet op scherp staan. Meteen na de onderbreking besliste Lisandro Sémedo de wedstrijd door de 3-0 te produceren. Daarna was het duel gespeeld en was het wachten op het eindsignaal.

NEC - Telstar 3-0
NEC begon furieus en na twee minuten had Michael Heinloth zijn ploeg al op 1-0 gebracht. Heinloth kreeg de bal van de opgestoomde Ferdi Kadioglu en schoot onberispelijk in de verre hoek, buiten bereik van Rody de Boer. Vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Christiaan Bax ramde Wojciech Golla de tweede treffer tegen de touwen. Tussendoor had Arnaut Groenveld al de 2-0 op de schoen, maar De Boer pareerde de strafschop. In de tweede helft kwam Telstar zelfs nog met tien man te staan; Shaquill Sno zag zijn tweede geel van de dag. Kadioglu verzorgde tien minuten voor tijd het slotakkoord.

FC Dordrecht - Jong Ajax 2-3
De talenten van Ajax hadden het zwaar tegen FC Dordrecht en met name Robert Mutzers zorgde voor hachelijke momenten voor de ploeg van Michael Reiziger. De aanvaller leek na twintig minuten spelen de score te openen, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Op het halfuur was het wel raak van Mutzers, die op aangeven van Yahya Boumediene de 1-0 kon binnenschuiven. Het antwoord van Jong Ajax deed niet lang op zich wachten; Ché Nunnely maakte op subtiele wijze de gelijkmaker en Mateo Cassierra direct daarna de 1-2. Denis Mahmudov bracht de stand in het tweede bedrijf gelijk, maar Teun Bijleveld wist zijn ploeg de zege te bezorgen: 2-3.

SC Cambuur - FC Eindhoven 3-2
Het publiek van Cambuur was na 45 minuten spelen absoluut niet blij met het spel en de tussenstand, zo bleek uit het luide gefluit van de fans. Vlak voor het rustsignaal van Bas Nijhuis kopte clubtopscorer Mart Lieder de 0-1 binnen, na een hoekschop van Branco van den Boomen. Daarvoor was de lat Cambuur al gunstig gezind, terwijl ook doelman Erik Cummins vaak kordaat moest optreden. Een ander Cambuur verscheen in de tweede helft, aangezien binnen een mum van tijd de wedstrijd was gekanteld door twee goals van Martijn Barto. Lieder leek daarna zijn ploeg alsnog een punt te gunnen, maar vlak voor tijd maakte Daniel Crowley een schitterende 3-2.

De Graafschap - FC Den Bosch 2-1
De Graafschap leek op rozen te zitten toen Daryl van Mieghem na ruim een halfuur spelen de 2-0 maakte namens de thuisploeg. Fabian Serrarens had de thuisploeg met zijn achtste doelpunt van het seizoen al de voorsprong bezorgd, nadat hij goed werd geassisteerd door Tarik Tissoudali. Den Bosch kon toch nog met een redelijk goed gevoel de kleedkamers opzoeken, want Oussama Bouyaghlafen kon een rebound verzilveren. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor De Graafschap de drie punten kon bijschrijven.

Jong PSV - FC Oss 5-1
Na een kwartier spelen kwam Jong PSV verdiend op voorsprong via Donyell Malen. FC Oss had via een strafschop de uitgelezen mogelijkheid om de score gelijk te trekken, maar Luuk Koopmans, die eerder actief was voor FC Oss, keerde de pingel. Even later was het toch raak voor FC Oss door knap werk van Richard van der Venne. Jong PSV ging echter met een kleine voorsprong rusten, want Sam Lammers maakte na een prachtige aanval de 2-1. Direct na de thee was het pleit beslecht voor Oss, want Cody Gakpo kwam door een sterk schot eveneens op het scoreformulier terecht. Malen scoorde daarna nog twee keer, waardoor er dus sprake was van een hattrick voor het talent.

MVV Maastricht - FC Emmen 0-1
FC Emmen verloor afgelopen vrijdag in eigen huis met 1-3 van FC Dordrecht en de ploeg van Dick Lukkien was er alles aan gelegen om maandag met een goed resultaat huiswaarts te keren, mede om een goede eindklassering in de Jupiler League te bewerkstelligen. De bezoekers kwamen na 25 minuten spelen, enigszins tegen de verhouding in, op voorsprong via Cas Peters. MVV bleef op zoek naar het doelpunt, ook in de tweede helft, maar Dennis Telgenkamp hield zijn doel bij tijd en wijle knap schoon.

FC Volendam - Jong AZ 4-1
Nick Olij moest vroeg in het duel al in actie komen bij pogingen van Teije ten Den en Jari Vlak, terwijl de doelman een poging van Ten Den even later op de paal zag eindigen. Buitenspel gooide na een halfuur spelen roet in het eten toen Ten Den wel wist te scoren en een minuut later was het raak aan de overkant: basisdebutant Kenzo Goudmijn bediende Ferdy Druijff en de spits nam de openingstreffer voor zijn rekening. Lang konden de bezoekers hier echter niet van genieten, want Volendam kwam via Anthony Berenstein vier minuten later alweer langszij. Vlak na de rust nam de doelpuntenmaker de rol van aangever op zich en stelde Ten Den in staat om de 2-1 binnen te koppen, waarna Kevin Visser het duel met nog een kwartier te gaan definitief in het slot gooide. In de blessuretijd mocht Ten Den ook zijn tweede van de middag nog maken.

Jong FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0
Go Ahead was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg via Joey Suk na vier minuten al een grote kopkans. Doordat Thijmen Nijhuis kon redden bleef het 0-0 en dat was ondanks een aantal mogelijkheden aan beide kanten ook de stand waarmee er gerust werd. Na de onderbreking moest de doelman van de thuisploeg wederom ingrijpen bij een volley van Sam Hendriks, terwijl een volgende poging van de spits met nog een klein halfuur te gaan van de lijn werd gehaald. Via Patrick Joosten liet FC Utrecht zich in de laatste twintig minuten echter ook tweemaal gevaarlijk zien, maar de aanvaller had het vizier niet op scherp staan. Dat gold echter niet voor Tufan Özbozkurt, die in de blessuretijd door een vrije trap in de kruising te draaien voor de enige treffer van de middag zorgde.

RKC Waalwijk - Almere City FC 0-4
Almere had niet lang nodig om de leiding te nemen, aangezien het via Jergé Hoefdraad na vijf minuten al op voorsprong kwam. De aanvaller kreeg ruimte om uit te halen en krulde de bal fraai binnen. Hoewel RKC in de fase daarna aandrong en ook een aantal goede kansen kreeg, waren het de bezoekers die op slag van rust verder afstand namen. De wegens een blessure bij Etienne Vaessen ingevallen Jordy Deckers verkeek zich op een schot van Tom Overtoom, waardoor Almere met een 0-2 voorsprong aan de thee kon. Na de rust liepen de bezoekers uit naar een comfortabele overwinning. Gaston Salawisa schoot met nog 25 minuten op de klok de 0-3 kruislings binnen en de vierde Almeerse treffer van de middag kwam in de slotfase van de voet van Leeroy Owusu.

Verwacht jij dat Fortuna Sittard kampioen gaat worden?