Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico's van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

PSV passeert Ajax op ranglijst van tv-gelden Eredivisie en krijgt mooi bedrag

Laatste update:

Elk seizoen krijgen clubs in de Eredivisie geld uit de tv-pot voor de uitzendrechten van ESPN. Om te bepalen welke club hoeveel tv-gelden krijgt, wordt gekeken naar de eindklasseringen in de afgelopen tien Eredivisie-seizoenen.

Een club die kampioen wordt, krijgt achttien punten voor de tv-ranglijst. De nummer twee krijgt zeventien punten, de nummer drie zestien en dat gaat zo door naar de nummer laatst: die krijgt één punt.

Dat aantal punten wordt vervolgens nog vermenigvuldigd met een bepaalde factor: hoe korter het seizoen geleden is, hoe groter de factor. Voor het huidige seizoen is de factor 10, voor vorig seizoen factor 9 en voor het seizoen 2014/15 (tien jaar geleden) factor 1.

PSV krijgt dus als landskampioen voor dit seizoen 180 punten, terwijl nummer twee Feyenoord 170 punten kan bijschrijven. Op welke plek Ajax gaat eindigen is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat de Amsterdammers op de tv-ranglijst de koppositie gaan kwijtraken.

Over de afgelopen tien jaar heeft PSV nu namelijk 937 punten. Ajax moet dit seizoen minimaal derde worden - dat levert 160 punten op - om de Eindhovenaren voor te blijven op de tv-ranglijst. Dat gaat echter niet meer lukken: met nog drie wedstrijden te gaan heeft Ajax in de Eredivisie liefst veertien punten minder dan nummer drie FC Twente.

Mocht Ajax vijfde worden dit Eredivisie-seizoen, dan komt het op 922 punten over de afgelopen tien jaar. Feyenoord wordt hoe dan ook tweede dit seizoen, en blijft op de tv-ranglijst de derde plek bezetten met 895 punten.

Hoeveel geld?


Hoeveel geld gaat dat PSV dan opleveren? Ajax kreeg de afgelopen jaren als koploper ongeveer 10,5 miljoen euro per seizoen aan tv-gelden. PSV en Feyenoord verdienden respectievelijk één en twee miljoen euro minder.

Gezien het feit dat ESPN meer gaat betalen, is de verwachting dat PSV als koploper op de tv-ranglijst nu ruim 14 miljoen euro per seizoen krijgt. Nummer twee Ajax kan rekenen op zo'n 12,5 miljoen euro, en Feyenoord op ongeveer 11,5 miljoen euro.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

Een buitenlandse wedstrijd bijwonen? Koop je officiële tickets in de ticketshop!
0
'Scouts van Ajax zaten dit weekend op de tribune voor deze vier toptalenten'
5
Van Europa veroveren naar degradatie, faillissement en een nieuwe opleving
9
Smaakmaker van de Keuken Kampioen Divisie gaat tot 2028 tekenen bij Feyenoord
24
Arjen Robben meldt zich na vierklapper van Haaland in kleedkamer Manchester City
14
Lopetegui wordt definitief geen trainer van Bayern en tekent in Premier League
11

Meer sportnieuws

Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties