NAC en VVV-Venlo nog foutloos, hattrick voor Zivkovic bij Jong Ajax

Achilles'29 - NAC Breda 1-2
Twee gespeeld, zes punten: Marinus Dijkhuizen zal tevreden zijn over de start van het seizoen bij NAC. Na de ruime overwinning op de beloften van FC Utrecht eindigde nu ook de eerste uitwedstrijd in een zege. Ashley Smith-Brown, één van de jongens die dit seizoen gehuurd worden van Manchester City, opende de score met een halve omhaal na een kwartier spelen. Hij droeg vervolgens in de tweede helft ook bij aan de 0-2, van Cyriel Dessers: uit zijn voorzet schoot de spits raak. Achilles kwam nog wel terug tot 1-2 door een rake vrije schop van Boy van de Beek, maar de gelijkmaker bleef achterwege.

SC Cambuur - Jong PSV 1-1
Vier dagen geleden baarde Sam Lammers opzien door liefst vier keer te scoren tegen FC Den Bosch en nu toonde hij weer zijn waarde voor de PSV-beloften. Na een uur spelen in Leeuwarden vond hij een gaatje en klopte hij Leonard Nienhuis met een goed schot. Even tevoren was Cambuur nog dicht bij de openingsgoal geweest, maar toen trof Michiel Hemmen de paal. In de eerste helft had Hemmen ook al twee mogelijkheden onbenut gelaten en die leken zijn team dus heel duur te komen staan. Erik Bakker knalde in blessuretijd echter nog een vrije trap erin en redde zo een punt voor Cambuur.

FC Den Bosch - De Graafschap 2-1
De Graafschap nam vrijdag wel een voorsprong in De Vliert, maar stond uiteindelijk wel met lege handen. Nadat Piotr Parzyszek een kans onbenut liet sloeg Dean Koolhof wel toe en werd de voorsprong een feit voor de Superboeren. FC Den Bosch bleef echter strijden en kreeg een strafschop na hands bij de bezoekers. Romero Regales scoorde net als vorige week en bracht beide teams op gelijke hoogte. In de tweede helft was het vervolgens Arda Havar die FC Den Bosch naar de drie punten schoot: De Graafschap probeerde het nog wel, maar kwam er niet meer doorheen.

MVV Maastricht - VVV-Venlo 1-2
De Limburgse derby in Maastricht leek lange tijd te zullen eindigen zoals-ie was begonnen: in 0-0. Voor rust kregen Clint Leemans, Jerold Promes, Danny Post en Thomas Verheijdt allen kansen om de score open te breken, maar geen van hen trof daadwerkelijk doel. De eerste echt serieuze kans in de tweede helft kwam op naam van Nick Kuipers, maar weer eindigde het niet zoals gehoopt. Tien minuten voor het einde was daar echter toch nog de 0-1 van Post, met een raak schot van afstand. Het was het startsein voor een spannend slot, want Kuipers leek een punt te redden met de 1-1. Moreno Rutten dompelde MVV in minuut 93 echter in rouw met de 1-2.

Almere City FC - Jong Ajax 1-4
Marcel Keizer zag zijn team vorige week thuis gelijkspelen tegen FC Emmen (1-1), maar nu werd op verplaatsing de eerste zege onder zijn leiding een feit. In de eerste helft sloeg Zivkovic in een tijdsbestek van negen minuten tweemaal toe: na een half uur spelen mikte de spits raak op aangeven van Abdelhak Nouri en daarna kwam er nog een prachtgoal bij, vanuit een zeer lastige hoek. Via de onderkant van de lat vloog de bal binnen en kwam Jong Ajax op 0-2. Na dik een uur tilde Vaclav Cerny de score naar 0-3 en het slotwoord was daarna weer voor Zivkovic, die zijn hattrick voltooide. De 1-4 van Gaston Salasiwa was slechts een kleine pleister op de wond.

FC Eindhoven - FC Volendam 0-1
De eerste goede kans van de wedstrijd kwam op naam van Mart Lieder, die namens Eindhoven na ruim tien minuten spelen net naast schoot. Een kwartier later was creëerde Daoud Bousbiba een goede kans voor zichzelf, maar hij stuitte op Hobie Verhulst. Na rust dacht Jack Tuyp de bezoekers op voorsprong te zetten door de rebound na een vrije trap in het doel te werken. De spits werd echter teruggefloten wegens buitenspel. Tuyp had een kwartier later echter meer geluk: hij volleerde knap de 0-1 tegen de touwen en bezorgde Volendam zo de drie punten.

FC Emmen - RKC Waalwijk 1-0
Kenny Anderson zorgde na twaalf minuten spelen voor de eerste opleving van de wedstrijd. Hij zag zijn schot echter net voor het doel van FC Emmen-goalie Dennis Telgenkamp verdwijnen. Erixon Danso mocht daarna op slag van rust juichen voor een treffer, maar de vleugelaanvaller werd teruggevlagd. Een kwartier na rust was het wel raak voor de thuisploeg: Rogier Krohne knalde zijn team op voorsprong. RKC ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en testte Telgenkamp een aantal keer met een paar gevaarlijke ballen. De bezoekers hadden het vizier echter niet op scherp staan, waardoor Emmen de punten in eigen huis hield.

FC Oss - Helmond Sport 3-1
Voor FC Oss was het Dennis Janssen die na een dik kwartier voor het eerste gevaar zorgde. Zijn schot werd echter geblokt en Helmond Sport sloeg uit de tegenaanval razendsnel toe. Jason Bourdouxhe schoot uiteindelijk prachtig binnen voor de 0-1. Ron Janzen kreeg even later de kans om de voorsprong meteen te verdubbelen, maar de verdediger zag zijn schot over de lat vliegen. Oss ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en kreeg na ruim een uur spelen loon naar werken: Nassir El Aisatti zette de thuisploeg op gelijke hoogte. Tom Boere was daarna in de slotfase de man van de wedstrijd: hij maakte er met twee doelpunten 3-1 van.

SC Telstar - Fortuna Sittard 1-1
Fortuna Sittard begon voortvarend aan de wedstrijd en Marco Ospilatieri kreeg na ruim vijf minuten spelen een levensgrote kans. Hij raakte echter de paal en zag Abdelaziz Khalouta even later ook een flinke kans missen. De derde grote kans van de wedstrijd kwam weer op naam van de bezoekers: Ospilatieri slaagde er echter opnieuw niet in het net te vinden. Namens SC Telstar was het Liban Abdulahi die nog wat terugdeed, maar zijn schot draaide op niets uit. Na de rust was het even wachten op de eerste goede kans. Gavin Vlijter dacht zich vlak voor tijd tot matchwinner te kronen, maar Donny van Iperen zorgde in de slotseconde toch nog voor de 1-1 toen Leon ter Wielen de bal liet vallen en die wilde uittrappen, maar de tegenstander helemaal over het hoofd zag.

Moet Richairo Zivkovic een kans krijgen bij het eerste van Ajax?